Skip to main content

Viden om dataredning og data recovery

LBA er en forkortelse for Logical Block Addressing, det er en standard der buges til at specificere lokationen for blokke af data der er lageret på en computer lagerenhed. Det er den standard der benyttes når en lagerenhed adresseres. Computeren beder om data fra en LBA-adresse og lagerenheden leverer data for adressen.

LBA-adressering benyttes i alle moderne harddiske, SSD diske, RAID uanset om diskene er tilsluttes via NVMe, SATA, SCSI eller andet. LBA blev udviklet til SCSI harddiske og erstattede den tidligere anvendte CHS Cylinder Head Sector standard.

Når der skal læses data ud fra en harddisk eller en SSD disk i forbindelse med data recovery, er det LBA adresser der læses. Hver adresse indeholder oftest 512 bytes data pr. LBA-adresse. LBA-adresse kaldes ofte sector. På diske der understøtter AF – Advanced Format kan der lageres 4.096 bytes i hver LBA sector.

Når der opstår læsefejl i en SSD-disk eller en harddisk, skyldes det et en LBA sector ikke kan læses. Nogle gange opleves diskfejl som I/O fejl, Bad Sector eller Cyklisk Redundanscheck fejl. En sådan fejl kan ikke repareres. Der findes adskillige programmer til at reparere diskfejl med, de virker bare ikke. Diskreparations software en skyld i at rigtig mange filer bliver ødelagte og store tab af vigtige data.

Eksempel: En 1 TB SSD disk eller harddisk indeholder 1.953.525.167 LBA sectorer. Et jpg billede der fylder 7,68 Mb data fylder 15.000 LBA sectorer. Hvis en eller flere af disse 15.000 sectorer ikke kan læses, vil det resultere i at billedet ikke kan vises eller åbnes med fejl i selve billedet. Når der læses data ud fra en repareret SSD disk eller harddisk er det LBA sectorer der læses.

Under data recovery udlæsning, læses hver enkelt LBA sector fra den defekte disk og lageres i en virtual klon. Det er den mest skånsomme metode for den defekte SSD disk eller harddisk. Hver LBA sector skal kun læses en gang. Sectorer der fejler og områder med skader kan springes over, for at sikre det bedst mulige data recovery resultat. 

Hvis der opstår en I/O fejl, læsefejl eller bad sector på en disk, kan den fejlbehæftede sector henføres til den fil den er en del af. Denne funktion benyttes under datagendannelse til at konsolidere resultatet og sortere data med fejl ud i en selvstændig mappe. Det giver det bedste overblik når der skal redegøres for resultatet i en data recovery sag og er best practice i alle dataredninger.

Bad sector og I/O fejl

Hvad er LBA, bad sector og I/O fejl

Når en harddisk eller SSD disk vises som RAW disk i Windows disk håndtering er der ikke mere adgang til diskens data. RAW betyder at styresystemet ikke længere kan genkende diskens filsystem. Windows vil ofte tilbyde at formatere disken fordi den ses som værende uden data.

At formatere disk der ses som RAW-disk kan medføre data tab. Årsagen til at en disk vises som RAW skyldes i mange tilfælde hardware fejl i selve disken. Typisk bed sectors, I/O fejl der hindrer læsning af diskes boot sector. Når boot sector eller partionstabel ikke kan læses, vises en disk som RAW. Hvis diskens indhold ikke er vigtige, bør diskens helbred undersøges som det første. Tjek diskens SMART status for at finde ud af hvad der er galt.


Disk ses som RAW

Digitalsupport har siden september 2022 været medlem af ”Data Recovery Professionals” En gruppe af uafhængige data recovery virksomheder der deler viden, ideer og teknikker vedrørende professional data recovery og data efterforskning. Gruppemedlemmerne fungerer også som sparring og betatestere for virksomheder der leverer hardware og software til branchen. Det er med til at effektivisere og forbedre de værktøjer vi benytter dagligt.

Hvem er vi ikke

Gruppen repræsenterer ikke data recovery industrien. Vi er ikke en sammenslutning, men en gruppe af ligesindede der konstant stræber efter at levere de bedste resultater til de bedste priser til vores kunder. Vi repræsenterer ikke producenterne af hardware og software, men benytter selvfølgelig deres produkter hver dag. Vi er nu 25 virksomheder fordelt på 15 lande.

Læs mere på gruppens hjemmeside her: https://www.datarecoveryprofessionals.org/

Data Recovery Professionals - Hvem er vi ?